Ziggo Dome Member Club | Live Avenue | Najaar 2019

xxxxxxxxxx Bedrijfsbezoek HISTORIE De kaasmakerij in de Beemster kent een lange geschiedenis. In 1901 werd door een aantal boeren uit Noord-Holland een coöperatie opgericht. Door de jaren heen voegden de verschillende coöperaties zich samen en zo ontstond in 1930 de Kaasmakerij De Tijd in Westbeemster. In de jaren ’90 ging de coöperatie samenwerken met De Vechtstreek uit Ommen. Samen gingen ze verder onder de naam CONO Kaasmakers, het moederbedrijf van de Beemster Kaas. In 2012 startte de bouw van de groenste kaasmakerij van de wereld en deze draagt ook de naam ‘De Tijd’. UNIEK Niet alleen de kaas van de kaasmakerij uit de Beemster is uniek, ook de kaasmakerij zelf die gebouwd is onder bijzondere architectuur. Wim Betten, CEO CONO Beemster Kaas, vertelt: ‘Onze nieuwe kaasmakerij moest voldoen aan speciale eisen, omdat de polder onderdeel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed. Zo is ons gebouw 50 meter breed, een kwart kilometer lang en 8 meter hoog. Aan de achterkant ligt het gebouw voor een deel in de grond om extra ruimte te creëren en het perspectief van de zichtlijnen te behouden. Daarnaast zijn wij de enige producent die op deze schaal een kaasmakerij heeft.’ TRADITIE Betten: ‘Wij zijn een coöperatie van 450 boeren. Deze boeren, de bazen van de coöperatie, leveren de melk aan onze kaasmakerij en wij maken er op onze beurt weer kaas van. Deze boerenbedrijven zijn voornamelijk familiebedrijven die al een lange traditie kennen. In onze missie hebben we dit belang onderstreept en daarom betalen wij onze boeren een eerlijke melkprijs, zodat zij een verdienmodel hebben waardoor deze boeren hun boerderij weer over kunnen dragen aan een volgende generatie!’ Traditie is voor ons erg belangrijk. Daarom gaat ons proces van kaas maken terug naar de jaren ’50-’60 van de vorige eeuw. Dit traditionele proces met ambachtelijke elementen hebben we gekopieerd en doorgevoerd in onze nieuwe kaasmakerij. Kaas maken begint natuurlijk met melk. Bij ons is dat weidemelk. Dit houdt in dat onze koeien minimaal 120 dagen van 6 uur buiten lopen. Onze koeien staan echter gemiddeld wel 190 dagen buiten, 10 uur per dag! Verder wordt de wrongel nog steeds met de hand geroerd en liggen onze kazen natuurlijk te rijpen op houten planken. Voor een oude kaas geldt dat deze minimaal 10 maanden op houten planken heeft gerijpt.’ DUURZAAMHEIDENDIERWELZIJN ‘Het welzijn van onze koeien staat voorop. Zo staan onze koeien met slecht weer en in de winter op stal, waarbij goede huisvesting van het grootste belang is. De stallen van onze boeren zijn allemaal voorzien van massageborstels en zachte ligbedden. Iedere koe heeft een eigen ligbed ter beschikking. Ook stellen we hoge eisen aan het voer. Daarvoor hebben we een voercommissie in het leven geroepen, zodat de koeien altijd weidegras krijgen: vers of ingekuild gras. Koeien moeten goed in hun vel zitten, omdat de gezondheid van koeien van invloed is op de kwaliteit van de melk en dus ook op de kwaliteit van ons product. In onze optiek geven gelukkige koeien ook lekkerdere melk. Als eerste coöperatie belonen we sinds 2002 onze boeren met een weidegang premie, zodat onze boeren een goede boterham verdienen. Zonder moeder aarde is er geen gras en zonder gras is er geen kaas. Daarom zijn we bij Beemster kaas dagelijks bezig met maatschappij en milieu. Dit doen we niet alleen, dit doen we samen met onze boeren. Onze boeren zetten zich in voor de LiveAvenue Where Business Meets Music • Najaar 2019 35

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=